Een vol glas.

cupcakes

Eigenlijk weet oma wel dat tegenwoordig gezonde lekkernijen de voorkeur verdienen. Maar het is ook heel leuk om samen met je kleindochter gewoon heerlijke cupcakes te maken. Je kunt ze makkelijk delen en het hoeft niet meteen op. Het gezellige samenwerken begint al bij de voorbereidingen, de ingrediënten tijdig uit de koelkast halen en klaarzetten. Hoeveel bakvormpjes zijn er nodig? Meer dan tien, dat is zo veel dat het lastig wordt om te tellen. Bij de eieren is het tellen makkelijker. In een eierdoos weet je heel snel hoeveel eieren erin zitten. Dat komt omdat ze in twee rijen staan. En wij mensen herkennen de symmetrie bliksemsnel. Oma pakt twee eieren volgens het recept, onze kleindochter telt met gemak hoeveel er daarna nog in de doos zitten. Als oma meel en suiker gaat toevoegen dan telt ze niet. Geen wonder want dat gaat gewoon niet, die ingrediënten moet je afwegen of in een maatbeker doen. Soms kun je dingen tellen en een andere keer moet je hoeveelheid vergelijken met iets anders. Met een gewicht of een volume.

Ondertussen schenkt oma een glas roosvicee in. Ze pakt zomaar een hoog smal glas uit de kast en schenkt het goed vol. Dat drinkt voor de kleindochter wel wat lastig. Geen punt, oma schenkt de limonade over in een breed laag glas. Maar dat wordt niet zonder meer geaccepteerd. Er volgt luid protest. Kennelijk is er iets vreemds gebeurd in de ogen van het kind, er is op mysterieuze wijze limonade verdwenen. Het niveau in het tweede glas is een stuk lager dan in het glas dat oma eerst had. Dus is er roosvicee weggelekt.  Oma giet dezelfde hoeveelheid terug in het smalle hoge glas en dan is alles weer okay.

De Zwitserse ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget (1896 – 1980) die de  cognitieve ontwikkeling van kinderen bestudeerde ontdekte dat kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd kunnen beredeneren dat de hoeveelheid limonade bij overschenken van een smal naar een breed glas behouden blijft, ook al daalt het vloeistofniveau.

Oma, een geboren psycholoog,  roept de grotere broer van onze kleindochter en haalt dezelfde truc uit. Hij laat zich niet misleiden. Kinderen gaan bijna ongemerkt van de ene ontwikkelingsfase naar de volgende. Oplettende oma’s en opa’s hebben dat in de gaten.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.