Möbius in Arnhem

Treinreizen met kleinkinderen is plezierig en spannend. Plezierig omdat er onderweg steeds afwisseling is. Boerderijen, huizen, weilanden, bossen, bruggen; alsmaar nieuwe beelden. Spannend en avontuurlijk door het in- en uitstappen en het vinden van een geschikte plaats. Soms wordt het extra spannend als je moet overstappen op een van de nieuwe stations die Prorail het afgelopen decennium gerealiseerd heeft. Met een beetje geluk hebben de kinderen oog voor de immense hal in Rotterdam, de historische plattegrond op het plafond in Delft of het golvende dak in Utrecht. Maar de nieuwe stationshal van Arnhem is werkelijk imponerend. Op de groei gebouwd, dus volop ruimte om rond te rennen. Want daartoe nodigt de dynamiek van het ontwerp uit. De kinderen rennen omhoog en omlaag, naar links en naar rechts en telkens keren ze op het beginpunt terug. Heerlijk voor grootouders.

Indrukwekkend dat zo’n ruime stationshal zich glooiend en plooiend staande weet te houden. Geen dikke betonnen pilaren of ijzeren palen. Slechts een soort uitstulpende bloemkelk waarop het geheel lijkt te rusten en waar omheen in de toekomst een slingerende stroom haastige reizigers zich moeiteloos naar de perrons zal bewegen. Een associatie met een bekende tekening van Escher dringt zich op, de Möbiusring met daarop een schijnbaar continue rij ijverige mieren. Die associatie blijkt niet zo vreemd. Het architectenbureau heeft een complexe Möbiusring als uitgangspunt genomen bij het ontwerp. Nadat August Ferdinand Möbius in 1858 de merkwaardige figuur ontdekte ging Felix Klein in 1882 nog een stap verder. Hij ontdekte een soort fles met vergelijkbare eigenschappen als de ring maar dan ruimtelijker. Deze zogenoemde Kleinfles inspireerde de ontwerpers van het architectenbureau.stationarnhem

In een hele grote Kleinfles kun je steeds maar van de buitenkant naar de binnenkant lopen zonder dat je de overgang merkt. Precies zoals de architecten de stroom van reizigers vanuit de stad naar de perrons voor zich zagen toen ze de stationshal ontwierpen. Zoals ook grootouders graag met hun kleinkinderen omgaan. Een onopvallende overgang van binnen naar buiten en weer naar binnen.

Maar nu eerst lekker rondrennen op de cakewalk van de Arnhemse stationshal. En neem daarna je kleinkinderen mee in de duizelingwekkende experience van de Kleinfles.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.