Grote Rekendag

Van houten rails is een treinbaan gebouwd. Bochtig slingert het traject zich door de kamer. Tussen de poten van het krukje, om de grote schemerlamp en langs de kussens in de hoek. Er zijn twee beveiligde overwegen met spoorbomen die hij zelf omlaag en omhoog moet bewegen als er een trein op komst is. De regel is inmiddels wel duidelijk: als er een trein aankomt omdat zijn kleinere zusje de houten wagonnetjes een duw heeft gegeven, dan moeten de spoorbomen dicht. Het autootje van opa moet dan wachten voor de overweg. Zodra de trein voorbij is mag hij de bomen omhoog zetten en opa’s auto mag oversteken. Af en toe gaat het mis, dan werkt het “als….dan” niet correct, near accidents zijn het gevolg. Het blijft opletten dus. En strikt aan de regels houden is dé manier om gevaarlijke situaties te vermijden.

Het lijkt een onschuldig vermaak, treintje, auto, overweg en spoorbomen. Maar de relatie tussen die simpele elementen is niet zo eenvoudig. Als de trein een overweg nadert, dan moeten de spoorbomen dicht. Er mag dan immers geen auto op de overweg zijn.

Vandaag hebben kinderen uit het basisonderwijs zich met dit soort situaties beziggehouden. Het was Grote Rekendag. Dit jaar was het thema “kijkje achter de code”. Stel dat je de spoorbomen automatisch zou willen bedienen, welke opdracht zou je dan moeten laten uitvoeren? Niet zo moeilijk, want ga in gedachten maar even terug naar het houten treintje: als de trein de overweg nadert dan moeten de bomen dicht en als de trein voorbij de overweg is dan kunnen de bomen weer open. Zulke “als….dan” opdrachten komen heel veel voor in de code waarin computeropdrachten zijn geschreven.

Tijdens de Grote Rekendag 2016 zijn kinderen aan de slag gegaan met korte reeksen van opdrachten die ze aan zichzelf, aan anderen of aan een computer kunnen geven. Bijvoorbeeld beveilig een spoorwegovergang, of maak een 3D-poppetje van karton. En zelfs, maak een eigen app op de smartphone. En telkens is de aanpak, niet in het wilde weg wat gaan doen, maar eerst nadenken. Liefst een beetje logisch.

Opa staat met zijn speelgoedautootje dus niet zomaar voor de houten overweg te wachten. Samen met de kleinkinderen neemt hij alvast een kijkje achter de code van de spoorbomen. Over een jaar gaan ze samen een app maken. Een quiz-app over treinen. Houten treinen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.